Vinaora Visitors Counter

541939
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
151
353
2266
537545
1405
9803
541939

Your IP: 3.235.66.217
2020-04-04 11:37

Login Form

ArtikelsVrancken Willy & Sandra :

Nationale Kampioenen 2004

Jonge Duiven Snelheid & Halve Fond

Op een ijskoude en mistige zaterdagochtend was ik op de afspraak in Kuringen bij de immers sympathieke Vrancken Willy en Sandra, Nationaal Kampioen Jonge duiven Snelheid en Halve Fond. DuivenLIEFhebbers gecombineerd met topsport van de bovenste plank.


Inleiding:

Willy (47) en Sandra (16) respectievelijk werkend en schoolgaand spelen met hun duiven de snelheid- en Halve Fondvluchten tot Bourges. De aandacht van dit bezoek werd vooral gevestigd op het jonge duivenspel.


Kweken:

Eind november worden de duiven gekoppeld. Het is te zeggen: 14 koppels kwekers + 25 koppels weduwnaars, van deze weduwnaars (de betere) worden slechts 10 koppels eieren uitgebroed waarna zij verdwijnen onder voedsterduiven. De andere eieren verdwijnen en de duiven komen los te zitten. Vooral van de jaarduiven worden geen eieren bijgehouden van de 1ste ronde waardoor zij eigenlijk alleen maar broeden om bakvaster te worden.
Deze weduwnaars (allemaal) gaan begin januari terug bij elkaar om dan broeden zij wel hun eieren uit en brengen zij hun jongen zelf groot. Zo hebben Willy en Sandra meteen 4 vroege jongen uit de betere vliegduiven.

Er worden ongeveer 50 vroege jonge duiven gekweekt waarna er ongeveer 20 volgen uit de 2de ronde waarmee praktisch niet gespeeld word. Vanaf 15 maart worden er ringen uitgedeeld in Limburg van de 4de reeks, hier worden ook nog jonge voor gekweekt, om enkele snelheidsvluchten te spelen.


Systeem:

In het begin van het seizoen zowel met weduwnaars als met jonge duiven wil het nooit vlotten en denkt men ieder jaar weer opnieuw: dit jaar word het niets. Maar na een paar vluchten beginnen de duiven steeds beter en beter te komen.


Jonge duiven:

De 2-3 eerste vluchten zitten duivers en duivinnen bij elkaar op het hok maar na deze invliegvluchten gaan de duivers gescheiden van de duivinnen apart op de hokken. Even voor de duiven in de mand gaan om in te manden worden de duivers ongeveer 15 minuten bij de duivinnen gelaten (deur open) naarmate het seizoen langer en zwaarder word word dit stelselmatig verlengd tot +/-45 minuten. Voor vluchten met 2 nachten mand (La Ferté, Nanteuil, Orléans, Melun, Bourges) word er getracht te pieken en mogen de jonge duiven tot een uur bij elkaar blijven.

Dit pieken is ook dit seizoen aardig gelukt als we kijken naar de inzending voor het Nationaal Kampioenschap op La Ferté werd het provinciaal met 1ste + 2de getekende 67 + 146 tegen 6879 duiven, en op Nanteuil werd het 7 + 77 tegen 2234 duiven Provinciaal !! een zeker niet onaardige prestatie als je weet dat er maar met een zeer beperkt aantal duiven word deelgenomen aan deze vluchten.

In het begin van het seizoen is het enkel de deur die opengaat naarmate het seizoen vordert komt daar ook nog eens stro bij te liggen en worden de bakjes half gezet met dichte kant vooraan zodat de duivers en duivinnen afgeschermd kunnen stoeien met elkaar.


Duivinnen:

 

Over het duivinnenspel wou Sandra toch ook nog wat vertellen. De duivinnen en de late jongen worden dan ook door Sandra gespeeld en verzorgd. Al 2 jaar word er met duivinnen gespeeld en al 2 jaar zijn deze merkelijk beter dan de duivers. Er word gespeeld met 8 duivinnen en vaak zijn er hier 4 thuis als er nog maar 2 duivers van de 40 thuis zijn !!

De duivinnen worden op weduwschap gespeeld met een paar keer op nest en deze stormen binnen in tegenstelling tot de weduwnaars die vaak 1 of 2 toeren ronddraaien in de lucht.
De duivers van deze duivinnen mogen ongeveer 30 tot 45 minuten bij de duivin terwijl men de vliegduivers in de mand steekt. Ook met deze duivinnen word er gemikt naar de vluchten met 2 nachten mand.
De duivinnen trainen 2x per dag, maar aangezien deze bijna niet vliegen soms slechts 10 minuten heeft Willy een kameraad op het werk die ze tot 3 x in de week mee naar huis neemt en de duivinnen zo een vlucht krijgen van 30 Km. En dat is een enorm voordeel zegt Willy je kan ook meteen zien welke duivin in forme is aan het binnenvliegen. De duivinnen worden niet meer met de vlag getraind omdat ze toch willen gaan zitten en vaak gaan ze dan bij de geburen binnen.Voedersysteem:

Er worden 3 soorten onder elkaar gemengeld dit zowel voor het sporteten als de zuivering. In het begin van de week worden de duiven licht gevoederd om dit zwaarder te maken naar het einde van de week toe.. De duiven trainen 1x en krijgen ’s morgens na de training van de weduwnaars te eten alsook ’s avonds na de training die plaatsvindt van 15u.30 tot 16u.30-17u.00 in de zomerperiode als het echt heel warm word trainen de duiven ook wel eens ’s morgens. Verplichtte training is niet vaak nodig maar als de duiven niet echt vliegen word er toch met de vlag gewerkt zodat ze moeten trainen.
De ganse week is het zuiver water met de dag voor inmanden vitaminen verspreid over het eten.


Medisch:

Voor elk seizoen start (weduwnaars, vroege jongen, 4de reeks, kweek, enz) word er naar de dierenarts gegaan op jaarbasis is dit normaal 5 keer als ze echt ziek lijken te zijn word er uiteraard ook naar de dierenarts gestapt.
Het verder kuren van de duiven hangt af van hoe en wat er gespeeld word, als ze een paar keer achter elkaar 2 nachten mand hebben gehad word er wel eens blind gekuurd tegen Trichomonen doch als de duiven goed blijven komen word er niet gekuurd.
Voor de kopziekten word er enkel ingegrepen op aanraden van de dierenarts nooit blind kuren tegen de kop dus.

Verscheidene jaren geleden ondertussen werd er eens een serieuze Adeno vastgesteld bij de jonge duiven, 1 hok was er redelijk snel vanaf geraakt maar op het andere hok bleven de duiven maar ziek tot er op een zekere morgen de helft werd gedood, nadien werden de andere duiven snel beter. Als ze Adeno hebben en het is niet te erg worden de duiven er gewoon doorgehaald tussen de andere duiven als er toch duiven bij zijn die het te erg hebben waardoor ze een dag of 3-4 niet meer eten worden zij gedood. De laatste jaren zijn er weinig “medische” problemen vastgesteld. Waarschijnlijk hebben de volières er veel mee te maken die aan elk hok aanwezig zijn.Rassen:

Willy speelt al van zijn 14 jaar met de duiven samen met zijn vader ook zijn nonkel en enkele neefs spelen of speelden met de duiven. Maar de duiven die zij nu nog hebben stammen af van Jan Grondelaers, Jos Soontjens en Jef Van Sweevelt. De Soontjens duiven via Pros Roosen en de Grondelaers met Van Sweevelt via vrienden Jos en Jean Van Brabant, Kuringen die zowat 8 jaar geleden ijzersterk speelden met op 3 seizoenen 27 eerste prijzen waarvan 4 provinciale overwinningen. Hier is Willy een paar jaar na elkaar eitjes gaan halen uit de goede bewezen duiven van Van Brabant en die eieren hebben Willy en Sandra dus geen windeieren gelegd.Enkele raadgevingen:

Probeer bevriend te geraken met een goed spelende liefhebber en haal daar eitjes tegen het einde van het seizoen je hebt vaak van de betere duiven aan een betaalbare prijs zodat je ze gemakkelijk kan uitbroeden opleren en spelen. Zij die tegenvallen kan je gewoon verwijderen uit de speel en kweekkern.

Willy en Sandra kopen nog wel eens wat bij en dan zijn het steeds eitjes uit bewezen duiven van de 3de of 4de ronde, de duiven die hieruit komen worden steeds gespeeld! Een bewezen duif word er ook wel eens bijgekocht, maar het is zeker niet altijd bingo.

Op een ijskoude en mistige zaterdagochtend was ik op de afspraak in Kuringen bij de immers sympathieke Vrancken Willy en Sandra, Nationaal Kampioen Jonge duiven Snelheid en Halve Fond. DuivenLIEFhebbers gecombineerd met topsport van de bovenste plank.

Er bewezen duif word er ook wel eens bijgekocht, maar het is zeker niet altijd bingo.


Tom Aerts
Furapi