Vinaora Visitors Counter

543431
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
90
271
1343
539673
2897
9803
543431

Your IP: 3.233.239.102
2020-04-09 08:46

Login Form

Articles

 

Pitts - 1° Provinciaal Gien 2008

 


Willy en Sandra Vrancken Kuringen

1ste Provinciaal GienHun duifje ‘Galanta’, 5111419-07, was de snelste van 4211 jaarlingen, tevens de snelste van gans het pak van 6088 duiven

Vader en dochter Vrancken uit het Limburgse Kuringen, bij Hasselt, hebben hun provinciale overwinning van 2008 binnen. In het verleden heeft deze tandem reeds meermaals bewezen tot de Limburgse duiventop te behoren. Dit jaar was het telkens net niet, met al enkele 2de en 3de plaatsen waren ze opnieuw bezig aan een ijzersterk seizoen, alleen de oppergaai ontbrak. De laatste Gien was het dan zover!


"Sandra & Willy Vrancken"


Taakverdeling

Vader en dochter vullen elkaar perfect aan. Willy neemt de weduwnaars voor zijn rekening. Ook 1 hokje jonge duiven en de kwekers neemt hij onder zijn hoede. Aangezien Willy nog steeds werkzaam is in een vleesfabriek, van 7u30 tot 16u30 is het een noodzaak om te kunnen rekenen op de steun van dochter Sandra om het zaakje rond te krijgen.

Sandra neemt ook een hokje vroege jongen voor haar rekening en de 3de reeks jongen (komt overeen met late jongen).


Dierenvriend Sandra

We willen u nog meegeven hoe Sandra in het duivenwereldje is gerold. Vroeger kon Willy rekenen op Sandra’s oudere zus Isabel. Toen die er in ’99 mee stopte, was Willy genoodzaakt een heel deel late jonge te elimineren, door tijdsgebrek. Grote dierenvriend Sandra, kon dat niet over haar hart krijgen en stelde aan papa voor om deze duifjes zelf te verzorgen en ze een kans te geven. En zie in 2008 zijn ze kwaaie klanten in Limburg!

Aangezien Sandra nog naar school gaat, richting pr-assistent & onthaal, is het voor haar onmogelijk om duiven ’s morgens uit te laten. Hier zorgt Willy voor. Vanaf 16u in de namiddag kan ze de verzorging van de duiven op zich nemen.
Sandra, een echte dierenvriend

 

Winnares ‘Galanta’

De ouders van Galanta zijn vader Silver, 5115942-03, en moeder Goldy, 5251245-01. Een topkweekkoppel waaruit al verschillende toppers gekweekt zijn, waaronder Super Betsy. Galanta werd gespeeld op weduwschap. Voor de inkorving van Gien werd er wel gezorgd voor extra motivatie. Een half uur voor de inkorving werd ze bij haar duiver gelaten, er werden nesten en extra stro op het hok gegooid, zodat ze gezellig een nestje konden bouwen. Het resultaat is gekend. Galanta heeft al verschillende prijzen per 10-tal gewonnen dit seizoen. Maar de echte kopprijzen ontbraken. Sandra en Willy hebben wél altijd in haar blijven geloven omdat ze superzachte pluimen heeft en een prachtige lichaamsbouw. Galanta heeft het vertrouwen dus helemaal niet beschadigd!

 


Silver, de vader van "Galanta"

 


Goldy, De moeder van "Galanta"Super Betsy, een volle zus van "Galanta"


Duivinnenspel


Sedert een 3-tal jaar wordt er in Kuringen met duivinnen gespeeld. De laatste 2 jaar zijn de duivinnen zelfs merkelijk beter dan de duivers. Ze worden op weduwschap gespeeld, zoals we hierboven al vertelde. Toch worden ze tijdens de eerste vluchten van het seizoen nog op een nestje gespeeld. Daarna worden ze gescheiden en éénmaal op volle toeren, vooral op de halve fondvluchten, mogen de duivinnen een half uur voor de inkorving bij hun duiver.


Oude duivinnen, los samen met de jongen

Tweemaal per dag worden ze uitgelaten, samen met de jonge duivinnetjes. Om het werk te beperken, maar als ze té paarlustig worden dan worden ze apart gelost. Er wordt dan wel vastgesteld dat ze minder lang trainen als ze apart gelost worden.


Elke avond 30km

Als dat het geval is, dan neemt Willy ze mee naar het werk om ze mee te geven met een collega. Die ze dan ’s avonds na het werk lost bij hem thuis, op zo’n 30km. Zo blijven ze goed getraind.
Na de training mogen de duivinnen eten en drinken om daarna opgesloten te worden in de kast, waarin ze dag en nacht vertoeven op aparte schabjes.


Voederen

Om niks aan het toeval over te laten worden er 3 merken onder elkaar gemengd. Zowel bij de sportmengeling als bij de zuivering. In het begin van de week worden de duiven licht gevoederd en zo wordt er opgebouwd naar het einde van de week. Het water blijft gans de week zuiver. Over het eten gaat er wel af en toe vitaminen of biergist.


Medisch

Elke maand gaat men langs bij dierenarts Vincent Schroeder. Zijn raad en advies wordt steeds gevolgd. Voor het seizoen wordt er sowieso gekuurd tegen trichomonen. Tijdens het seizoen wordt dit nog een paar keer herhaald. Na het seizoen worden steeds alle duiven gekuurd en daarna geënt tegen paratyfus.

Ivan Willockx
www.pitts.be